Jak vybrat vhodnou podlahu

Výběr podlahy je stejně subjektivní záležitost, jako jako výběr automobilu, ale platí několik obecných rad, které vám popíšeme v tomto článku a které Vám pomohou při Vaší volbě. Každý typ materiálu má své přednosti a nedostatky a je tedy potřeba vycházet z požadavků na podlahu a účel jejího využití. Pro použití v domácnosti je vždy vhodnější a příjemnější použít přírodní materiály, jakou jsou dřevěné podlahy (dvouvrstvé, třívrstvé a masivní – budeme se jim věnovat více) nebo přírodní linoleum. Pro komerční využití jsou vhodnější vzhledem k vysoké odolnosti proti opotřebení spíše syntetické materiály, jako vinylové dílce, nebo laminátové plovoucí podlahy.

 

1/ PODLAHY Z PŘÍRODNÍCH PRODUKTŮ:

Dřevěná podlaha je nejlepší volbou z hlediska kvality použitého materiálu, jeho autentického vzhledu a užitnými vlastnostmi. Pryč jsou časy kdy se dřevěná podlaha rovnala masivním dubovým parketám s náročnou povrchovou úpravou. Nyní jsou nejčastějšími použitými materiály ze dřeva dvouvrstvé a třívrstvé podlahy, které zaujmou rozmanitostí povrchů, formátů a typů dřevin. Povrchová úprava dřevěné podlahy je buď provedena vrstvou oleje a vosku, jenž zvýrazňuje přírodní vzhled podlahy, nebo lakováním, které je nenáročné na údržbu.

Traduje se, že dřevěné podlahy v provedení olej/vosk jsou náročné na údržbu. Není to pravda. Údržba je stejně náročná jako u lakované podlahy nebo laminátové podlahy, jen je potřeba použít přípravek vhodný pro tento typ povrchu. Jednou za rok nebo dva je vhodné podlahu po vyčištění oživit speciálním přípravkem, který dodá podlaze svěžest a nový vzhled. Tato procedura není nutná, ale stojí za to. Výhodou dřevěné podlahy s úpravou olej/vosk je vzhled, kterému nevadí drobné škrábance a poškození, kterým se nikdy nevyhnete. Vytváří přirozenou patinu a neubírají podlaze na kráse. U lakované podlahy jsou rýhy v laku daleko více viditelné, ale to je daň za jednodušší údržbu.
a/ dvouvrstvá dřevěná podlaha – podlaha sendvičového typu výšky obvykle 9-12 mm, která je menších formátů (do šířky 150 mm a délky 1500 mm). Podlahu tvoří vrstva dýhy o tloušťce 2-3 mm a vrstvě měkké dřeviny, o síle cca 7 mm. Dvouvrstvá dřevěná podlaha je určena pouze k celoplošnému lepení. Lepí se prostřednictvím jednosložkového elastického lepidla na silanové bázi. Vhledem ke své nižší výšce a tomu, že je celoplošně přilepena k podkladu je zde zaručena nejlepší funkce v rámci použití podlahového topení (nejlepší přenos tepelné energie, rychlý náběh celého podlahového vytápění, nejmenší tepelný odpor) a tedy nejlepší efektivita tohoto způsobu vytápění.

Předností dvouvrstvé dřevěné podlahy jsou její akustické vlastnosti, díky celoplošnému lepení a nízká míra tepelné ztráty při použití na podlahovém topení. Díky své nižší konstrukci patří také k cenově dostupnějším materiálům. Podlaha se vyrábí jak v provedení lakovaném, tak v provedení olej/vosk.

b/ třívrstvá dřevěná podlaha – podlaha sendvičového typu výšky obvykle 13-15 mm, která je větších formátů (od šířky 130-190 mm a délky až 2200 mm). Třívrstvou dřevěnou podlahu můžete oproti dvouvrstvé položit i na volno tedy plovoucím systémem – jen prostřednictvím zámků či pera a drážky. Na použití v kombinaci s podlahovým topením však podlahu rozhodně přilepte stejně jako dvouvrstvou dřevěnou podlahu systémem, který jsme výši popsali.

V provedení třívrstvé dřevěné podlahy je nejširší škála formátů a použitých materiálů. Lamely dřevěné podlahy jsou buď s přiznanými spárami (zkosené hrany, jež zvýrazňují jednotlivé lamely) nebo bez přiznaných spár. Jedná se jen o estetický prvek, bez vlivu na užívání a údržbu. Vzhled lamely může být v provedení tří parkety, dvou parkety nebo prkna. Jedná se o formáty dýhy, která buď tvoří celou plochu lamely u formátu prkna, nebo je poskládaná z menších formátů – dvou a tří parketa.

Předností třívrstvé dřevěné podlahy je rozmanitost vzhledů a formátů, ušlechtilost použitých dřevin a akustické vlastnosti v případě lepení podlahy. O ty můžete přijít v případě, že se rozhodnete podlahu položit na plovoucí způsob. I tak se ale jedná o investici, jež zvýší hodnotu vaší nemovitosti. To platí pro všechny typy dřevěných podlah.

c/ masivní dřevěná podlaha – masivní dřevěná podlaha se celoplošně lepí k podkladu a je pevně fixována ke zdi. Jednou z velkých výhod podlahy z masivního dřeva je, že umožňuje opakovanou renovaci. Dřevo lze mnohokrát přebrousit, což zaručuje dlouhou životnost. Ideální je provádět broušení jednou za osm let. Dřevo však reaguje na okolní vlivy, a tak je důležité v domě udržovat optimální vlhkost vzduchu (40 až 60 %) a teplotu (18 až 22 °C). Jinak hrozí, že podlaha nabobtná, seschne či popraská.

Úpravu dřevěných povrchů lze provádět olejem, voskem či lakem. Lakované podlahy jsou na údržbu nejméně náročné. Lak vytváří na podlaze odolnou vrstvu, která dobře odpuzuje nečistoty a odolá i méně šetrnému čištění. Renovace a oprava lakovaných podlah je však složitější (nelze podlahu opravit lokálně, ale vždy je nutno podlahu celoplošně obrousit a znovu přelakovat). Oleje a vosky jsou ekologickou alternativou k lakování. Výhodou je snadná opravitelnost a zachování přirozeně matného vzhledu podlahy. Nevýhodou je trochu náročnější údržba.

d/ přírodní linoleum – podlaha složená obvykle s korkové či dřevěné moučky, pojiv, barviv, pryskyřice s podkladní jutou. Výška podlahy je 2-2,5 mm, dodává se obvykle v 2 m rolích, spoj se svařuje za tepla pomocí barevné svařovací šnůry. Tato podlaha je určena pouze k celoplošnému lepení a je vhodná v kombinaci s vodním podlahovým vytápěním.

Předností této podlahy je především použití přírodních materiálů a proto ji vřele doporučujeme do obytných místností. Dalšími klady jsou její nenáročná údržba, vysoká odolnost proti opotřebení a vlhkosti. Nevýhodou může být pro některé struktura povrchu, která je dána použitými přírodními materiály. A přestože je možné vybírat z ohromné palety barev, prokreslení je vždy stejné.

 

2/ PODLAHOVINY Z NEPŘÍRODNÍCH MATERIÁLŮ:

a/ laminátová plovoucí podlaha – nosičem této podlahové krytiny je HDF deska (dřevovlánitá základová deska), pod ní je protitahová vrstva a nad ní dekorační papír (samotný dekor – barva). Nad dekoračním papírem pak lamino vrstva. Výška podlahy obvykle 6-8 mm šířky různé obvykle 130 mm a délky lamel 1200. V poslední době se však objevují delší formáty dosahující svojí délkou až 2200 mm. Tato podlaha je určena pouze k pokládce plovoucím systémem (volně položeno) a je vhodná v kombinaci s vodním podlahovým vytápěním. Nutné je však zvolit vhodnou kročejovou podložku pod podlahu, tak aby tepelný odpor nebyl zásadní.

Podlahy jsou vyráběny v nepřeberném množství dekorů, které imitují dřeviny, kámen nebo abstraktní design. Laminátové podlahy jsou nenáročné na údržbu a laminátový povrch zaručuje vysokou odolnost proti opotřebení. Nevýhodou jsou akustické vlastnosti.

b/ vinylová podlaha – v současnosti se stává vinylová podlaha velmi oblíbenou, díky svým vlastnostem a designovému provedení. V podstatě se jedná o heterogenní PVC v dílcích. Obvyklé rozměry vinylové podlahy jsou následující: výška 2-2,5 mm, šířka 130-180 mm, délky do 1200 mm. Na trhu se objevují i varianty s přiznanou spárou (zkosené hrany). Tato podlaha je určena pouze k celoplošnému lepení a je vhodná v kombinaci s vodním podlahovým vytápěním.

Vinylové podlahy se stávají čím dál populárnější díky široké škále kvalitních dekorů, jež dokonale imitují dřevo a kámen. Zákazníci je volí také díky nízké náročnosti na údržbu a odolnosti proti opotřebení. Pro vinylovou podlahu je potřeba opravdu hladký a rovný povrch, kterého dosáhnete použitím anhydritové stěrky.

Zátěž podlahy:
Po výběru technicky vhodné krytiny přichází na řadu požadavek na povrch a chování se materiálu:
Předně doporučujeme ujasnit si, co očekáváte.
Pokud očekáváte příjemnou, teplou podlahu, zkrátka kus přírody vybírejte s dřevěných podlahových krytin.
Pokud očekáváte pouze funkci a vysokou mechanickou odolnost vybírejte ze syntetických materiálů, jako jsou vinylové podlahy, laminátové plovoucí podlahy.

Designové požadavky:
Po výběru technicky vhodné krytiny přichází na řadu design. Nejprve vybírejte formáty.
Do větších míst se krásně hodí velké formáty prken. Větší prkna lze také použít do menších místností, doporučujeme však řešit všechny místnosti v jednotné krytině, tak aby efekt větších prken vynikl.
Menší formáty jako tříparkety, dvouparkety (u laminátových a dřevěných třívrstvých podlah je jedno prkno opticky na šířku rozděleno do dvou až tří segmentů – tříparketa a dvouparketa, případně dvoupás) se hodí do typicky městských bytů a opět i zde doporučujeme volit jednotnou krytinu do celého interiéru.

Barvy:
Obecně se řiďte zásadou, že v jednoduchosti je síla a čím méně tím více. Vyvarujte se zbytečných kombinací. Vytvářejte a pojímejte váš interiér jako celek. Naslouchejte vašemu interiéru. Volte nenásilný design ušitý na míru pro právě ten váš interier. Vnímejte světelné zdroje. Souhrnem pak musí být jednoduchý a přitom působivý design vašeho interiéru, v kterém se budete báječně cítit.
Přece jen to bydlení je o pocitech.

 

Doufáme, že Vám naše rady pomohou k výběru té nejvhodnější podlahy pro Vás. V případě, že jsme nezmínili informaci, která Vás zajímá, se na nás neváhejte obrátit na emailovou adresu: info@yesinterier.cz nebo na telefonním čísle:

736 973 111

Příjemný výběr Vám přeje tým yes interier.